Ana Sayfa
Gündem
Sağlık
Yaşam
Vefat
Politika
Ekonomi
Polis & Adliye
Eğitim
Spor
Kültür & Sanat
Sektör
Ana Sayfa Burçlar Sizden Gelenler Sinema Kayısı Borsası Nöbetçi Eczaneler
İSTİHDAM 5 YILIN OMURGASI OLMALI
23 Ağustos 2007 Perşembe 17:07
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, 'İstidam artırıcı yatırımlar reformlara bağlı. Bu gerçekleşirse 5 bin dolarlık kişi başına gelir 5 yılda ikiye katlanır' dedi..
Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, önümüzdeki 5 yıl için ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına, 'istihdam ve verimlilik' konusunun konulması gerektiğini kaydetti. Seçimlerin Türkiye'ye 5 yıl daha kazandırdığını söyleyen Sabancı, önümüzdeki 5 yılın aynı başarıyla götürülmesi halinde kişi başına gelirin 10 bin doları aşacağına inandığını dile getirdi. Bundan sonraki 5 yılın ana konusunun istihdam ve verimliliği artırmak olması gerektiğinin altını çizen Sabancı "Genç nüfusa 2030'a kadar iş sağlamalıyız. Eğer sıfırdan yatırım isteniyorsa önce yatırım için gereken iklimi bu reformlarla sağlamamız gerek" dedi. Sabancı bir grup gazeteciyle yaptığı sohbet toplantısında gelişmeleri şöyle yorumladı:

* BEKLEMEYECEK İŞLER: Avrupa sürecini dahi bekleyemeyecek öncelikli işlerimiz var.Yeni hükümetten beklentim; ivedilikle mikro konularda, öncelikle sosyal güvenlik reformu, eğitim reformu ve kayıt dışını kayda almak için gerekli olan vergilerle ilgili düzenlemelerin eşzamanlı ve ivedilikle yapılması. Bundan sonraki 5 yılın ekonomik uygulamaların temeline, omurgasına istihdam ve verimlilik konusunu koymalıyız. Bunlar yapılırsa yeni yatırım için gerekli iklim oluşturulmuş olur ve o zaman gelen sıcak paraya ihtiyacımız kalmaz.

* İŞ YASALARI ESNEKLEŞMELİ: Türkiye, OECD ülkelerinde iş güvencesinde katılık derecesi araştırmasına göre Portekiz'den sonra ikinci. Bu nedenle iş yasaları esnekleştirilmeli. Yapılması gerekenler yapılmazsa Türkiye önemli istihdam potansiyelini kaçırır. 100 kuruşun 47 kuruşu sigorta ve diğer fonlara gidiyor. Ücretlerin üzerindeki yük inanılmaz. Yapılacak çok iş var. Bunların hepsinin hedefi yeni yatırımlar olmalı.

* CUMHURBAŞKANI 1 HAFTA SONRA: Meclis'teki tablo çok umut verici. Bir hafta sonra yeni cumhurbaşkanı seçiliyor, 10 gün sonra yeni bir hükümet var.