MALATYA (İHA) -
Vali Ulvi Saran'ı makamın da ziyaret eden
İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Kemal Şenocak, basın mensuplarının yargı reformuyla ilgili sorularını da cevaplandırdı.
Türkiye'de hakim ve savcı sayısının azlığı, diğer Avrupa ülkeleri ile karşılaştırıldığı zaman aşikar bir şekilde ortaya çıktığına dikkat çeken Dekan Şenocak, "Yalnız önemli olan Hukuk Fakültelerinin en önemli rolü kaliteli ve iyi eğitimle karşımıza çıkıyor. Kaliteli eğitim verilmezse, yetişen hukukçular zayıf oluyor. Hukuk fakülteleri ve öğrenci sayıları ne kadar artıtrılsa arttırılsın mezuniyet noktasında, Almanya'da olduğu gibi devlet imtihanı yapılmalıdır. Avukatlık için ayrı imtihan yapılmalıdır. Devlet ile Adalet Bakanlığı ve üniversitelerin oluşturacağı imtihan yapılmalı ve başarılı olanlar mezun olmalıdır. Başarı durumuna göre hakim veya savcı olunmalıdır. O zaman kaliteli hukukçu ve kalitesiz öğrenci arasında ayrım sağlanır. Hakimlik için nasıl imtihan oluyorsa, avukatlık için de imtihan yapılmalıdır. İmtihanlar test usulüyle değil, bilgiyi ölçen bir imtihan yapılmalıdır.
5 yıl Avukatlık yaptı diye hakim olmamalı. İmtihanla alınmalıdır" ifadelerin kullandı.
Hakimlik mesleğinin herkese bırakılacak bir meslek olmadığına parmak basan Şenocak, "Hakimlik için sadece Hukuk Fakültesini bitirmesi bile yeterli değildir. Hakimlik mesleği bilgisine ulaşması lazımdır. Topluma örnek olacak insanlardır hakimler. Kaliteli bilgisini ortaya koyanlar hakim olmalıdır.
Hukuk Fakülteleri konusunda da Dekan Şenocak, "Türkiye'deki hukuk fakülteleri yani hangi açıdan bakarsanız o açıdan fazla veya az diyebilirsiniz. Türkiye'de şu anda hakim açığının fazla olması nedeniyle az diyebilirsiniz. Ama diğer taraftan hoca sayılarının az olması nedeniyle de fakülte sayısı fazla diyebilirsiniz. Bakış açınıza bağlıdır" şeklinde konuştu.
Şenocak,
Malatya İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nin 2010-2011 eğitim öğretim yılında 113 öğrenci ile eğitime başladığını da belirtip, fakülte hakkında Vali Saran'a bilgiler de aktardı.
Vali Ulvi Saran ise, "
İnönü Üniversitesi'ne Hukuk Fakültesi açılmış olmakla önemli gelişme kaydetti. Üniversitenin tanınırlılığında, imajında ve gücünde ciddi bir artış oldu. Malatya sosyal bilimler alanında da kendisinden söz ettiren, talep edilir bir il olma yolunda ileriliyor" ifadelerini kullandı.